Kapitalizmus: szeretem

Ez a Fenntartható Társadalom facebook-vitacsoportjának az első vitaindító bejegyzése, amelyben a Michael Moore rendezte Kapitalizmus: szeretem című filmben látottakat véleményezem.

(Original: Kapitalismus: A Love Story, amerikai dokumentumfilm, 127 perc, 2009)

A kapzsi, mohó és telhetetlen bankárok nemcsak „megdolgozzák” a politikusokat, hanem olykor a legmagasabb vezetői helyekre is egyenesen a saját embereiket ültetik. A cél tiszta, a működés szervezett, a módszer gátlástalan. Minden beavatottnak megvan a maga dolga és jussa. Ez egy maffia a legfelsőbb szinten. Az együttműködés, amelyben az embertelenségnek nincsen határa. Egyfelől olyan életkörülményeket teremteni, hogy minél többen rákényszerüljenek a kölcsönök felvételére, másrészt a propaganda kifinomult eszközeivel hatásosan manipulálva rábírni a naiv, de ugyancsak többre vágyó embereket a fondorlatos hitelszerződések megkötésére. A kiút vagy a jobb élet reményében ki az otthonát és ki a jövőjét zálogosítja el. Ez egyeseknek rövidtávon mindenképpen kitűnő üzlet, de az „adósságpolitika” ennyire kitervelt megvalósításával és célzott kiterjesztésével a társadalmi működés egyik különösen meghatározó részét, magát a gazdaságot döntően a növekedésre „tettük” fel, és arra építjük tovább. Figyelem, a globális gazdasági folyamatok részeként az adósságpolitika gyakorlata is ütemesebbé vált, és világszerte egyre lendületesebben működik, – még az országállamok szintjén is!

Nem értem mindazon – köztük sok értelmiségi – honfitársaimat akkor, amikor látva a gondokat idehaza, áhítattal reménykednek a „nyugati” országokban, és egyfajta megváltást várnak azoktól (?).
A híres amerikai filmes ezen alkotását azért is választottam vitaindítónak, hogy ráeszmélhessünk: Még a legnyugatibb és az egyik legbüszkébb demokráciában, az USA-ban is milyen súlyos problémák veszélyeztetik a társadalmi rend egészét. Ne feledjük, arról az országról van szó, amelyik a világon messze a legtöbb pénzt költi a fegyverkezésre (úgynevezett védelmi kiadásokra), és amely a „világrendőrség” szerepében már számos országot „szabadított” fel a kizsákmányoló diktatúrákból. A filmet látva számomra a legmegdöbbentőbb az, hogy a leleplezett, hibás (és bűnös) politikai-gazdasági működés ellenére ma sem változott sok minden. Egyes jelentős gazdasági szereplők – kiváltképp bizonyos bankok – ma is ugyanúgy diktálhatják a politikát, és ha szükséges, akár le is nyomhatják ezt a fajta demokráciát. Sajnos nem igazán akar itt senki sem tanulni. A tudatlanságért pedig tömegek kényszerülnek keserű nyomorúsággal fizetni, és azoknak, akik a minél nagyobb profitszerzés érdekében szinte bármit képesek megtenni, tudniuk kellene, hogy ez sem mehet teljesen a végtelenségig.

Nos, a film elkészítése óta többnyire hasztalanul eltelt egy jó pár év, és azok a repedések a rendszerműködésen törvényszerűen újra egyre erőteljesebben kezdenek kinyílni. Nem csak Amerikában. És nem biztos, hogy majd most is ennyivel megússzuk, mint ahogy az sem, hogy egyáltalán lesznek-e ezúttal is nyertesei az eseményeknek..


Megjegyzés: Ne tévesszen meg senkit sem a film itt-ott előforduló helytelen műfaji besorolása! Sajnos találkoztam már krimi, dráma és komédia meghatározásokkal is. A megfelelő megjelölés egyértelműen a dokumentumfilm (lenne), hiszen a film célja a valóság „dokumentálása”, az valós eseményekről és emberekről szól, és tényeken alapul.
Az alkotást megtekintve azonnal tudni kellene, hogy ez nem egy játékfilm. Így nem is beszélhetünk krimiről, csak azért, mert a valóság megismerése szükségessé teszi az oknyomozó jellegű feltárást; drámáról, csupán mert a mű mélyen megrázó részeket tartalmaz; és komédiáról még akkor sem, ha a kifejezés esetenként némileg humoros, burleszk-szerű formában történik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s