Eligazodás

A Fenntartható Társadalom egy pár napja kezdte el a tevékenységét. Nagyon örülök, hogy egyre többen ismerik meg, kedvelik és követik az oldalt. Sajnos a bejegyzésekkel kapcsolatban visszajelzéseket idáig még nem kaptam, illetve egyetlen hozzászólás sem történt. Ez persze jelentheti azt is, hogy a tartalmakkal mindenki egyetért. És én ebben a tudatban pedig önelégülten hátradőlhetnék, és csinálhatnám tovább azt, amit helyesnek gondolok. De bevallom, távol áll tőlem az elégedettség, inkább aggodalmakat és valamiféle bizonytalanságot érzek, amit ezúton szeretnék kifejezni és tisztázni.

Ezt az facebook-oldalt azért hoztam létre, mert súlyos fenntarthatósági problémák veszélyeztetik az egész társadalmat, és úgy látom, hogy – némi látszat ellenére – még nagyon messze vagyunk a hatékony megoldásoktól. Közismert ugyan, hogy világszerte ezernyi kezdeményezés létezik az egyes problémák leküzdésére, de meglátásom szerint éppen a leglényegesebb területen mulasztjuk el a szükséges változtatásokat:
a politikai és gazdasági rendszerműködésben.

Úgy gondolom, hogy ezen társadalmi irányító- és működtetőrendszerek rendbetétele nélkül történelmi léptékben nagyon gyorsan a vesztébe rohan az emberiség. A tendenciákat figyelembe véve sokkal gyorsabban, mint az a köztudatban általánosan és egyáltalán megtapasztalható. Ehhez rendkívül fontos megérteni azt, hogy az ember „önpusztítása” egy olyan folyamat, ami nem az egyik napról a másikra alakult ki, hanem már régóta elkezdődött, és amit tulajdonképpen maga a társadalmi rendszerműködés generál. Így a rossz rendszernek és a helytelen irányvonalnak természetesen már ma is tisztán kimutatkoznak a vészjósló tünetei, többek között az ipari (üzleti és fogyasztói) célok érdekében történő és a létünket fenyegető mértékű környezetkárosítás, a javak tulajdonlásának abnormális eltorzulása, a pénz útját követő „népvándorlások” (és ez csak a kezdet!), a nemzetállamokat egyre drasztikusabban nyomasztó nyugdíj-problémák, stb.. Aki valamennyire is tájékozódott és képes következetesen gondolkozni, az jól láthatja azt a szabad zuhanást, ami a társadalmi rendszereink pár évtizeden belüli teljes összeomlásához vezet. Tehát nettó summázva, egy olyan civilizációs katasztrófa van folyamatban, amelynek eszkalációja már a mai fiatalok életét is közvetlenül érinti fogja. Nos, ezen a rendszeren kellene mihamarabb változtatni, – amíg nem lesz már túl késő.

Ennek a sordöntő feladatnak két nagy akadálya létezik:

1.) Az emberi tudatlanság, tévhitek és közönyösség.
Kényelmesek vagyunk, most nagyon is jól érezzük magunkat egy a sok-sok kellemes időtöltési és szórakozási lehetőségben gazdag komfortzónában, és nem akarunk holmi „távoli” problémákkal foglalkozni, már csak azért sem, mert fel se fogtuk a valós kockázatokat. Lehet viszont, hogy a legnagyobb nyomorban élünk, de akkor sem érdekelnek bennünket a társadalmi problémák, csak mindig a „sajátunk”. Meg hát mi nem vagyunk szakemberek, akik amúgy is minden nehézséget megoldanak..

2.) A hatalmi elit érdekei.
A minél nagyobb hatalom megszerzése jellemzően egy hosszú, kitartó és esetekben piszkos küzdelem eredménye, és az ahhoz való hit-teljes ragaszkodás olykor semmit sem hajlandó eltűrni, még magát a valóságot sem. A tapasztalataink jegyében erre világszerte számos példa létezik. Hibás volna tehát általánosítani, és abból kiindulni, hogy a közös túlélés érdekében minden „vezető” és jelentős érdekérvényesítési képességgel bíró szereplő hajlamos együttműködni, és hasznos áldozatokat hozni.
Mindenesetre tény és ezért az érintettek számára elméletileg egy meggyőző érvelésnek kellene lennie a változtatás mellett: Ha az össztársadalmi rend összeomlik, akkor abból logikus módon a legbefolyásosabb és a leggazdagabb emberek se fognak tudni jól kijönni, ők is mind vesztesek lesznek. A gyakorlatban ez az érv érthetően nem fogja meggyőzni mindazon hatalmi elithez tartózókat, akik egy új társadalmi rendszerrel valószínűleg egyébként is sok mindent elveszítenének, akik éjjel-nappal attól rettegnek, hogy az emberiség ellen elkövetett „bűneik” lelepleződnek, és emiatt akár majd felelősségre vonásra is kerülhetnek.

Értelemszerűen nem elég tudni, hogy a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, hanem tenni is kell azért, hogy egy hosszútávon működni képes, korszerűbb és eredményesebb társadalmi rendszerünk legyen. És hát pontosan ezt a tenni akarást hiányolom. Noha mindenfelől nagyon gyakran lehet hallani a mai demokráciák és a kapitalizmus „képtelenségéről”, ámde tud-e valaki egy tervszerűen, célirányosan és aktívan tevékenykedő rendszerváltó kezdeményezésről?
Ha bárki is tudna egy ilyet említeni, kérem tegye meg itt hozzászólásban!
Jómagam világszerte csak egy komoly szándékú szervezetet ismerek, a Global Challenges Foundation-t, amelyről egy korábbi bejegyzésben kifejtettem a véleményemet. Meg vagyok győződve róla, hogy ennek az alapítványnak a tevékenységét minden lehetséges formában – nemzetállami szinteken is – támogatni szükséges. Ugyanakkor megírtam a kétségeimet a globális kormányzás megvalósíthatóságáról, vagyis azokat a feltételeket (egyéb fontos tennivalókat), amelyek nélkül én egy hatékony nemzetközi jog- és intézményrendszer kialakítását elképzelhetetlennek tartom. Sajnos a valóság mindeddig azt látszik igazolni, hogy hazánkban is híján van a helyes társadalmi hozzáállásnak, a polgárok megkívánt felelősségvállalásának és a megfelelő törekvéseknek. Magyarországon lényegében csak egyetlen számba vehető, a rendszer hibáinak a kijavítását szorgalmazó szerveződést sikerült találnom. Azonban hirtelen örömömet mindjárt megtörve látnom kell, hogy a Karátson Gábor Kör működése mindjárt az elején megakadt, pontosabban mondva ki sem bontakozhatott. Ez a gyönyörű és rendkívül fontos célokat megfogalmazó szellemi műhely mára egyszerűen leülepedett. Nem ismerem ennek az okait, de feltételezhetően a nulla társadalmi érdeklődés miatt. (Legalábbis a csoport blog- és facebook-oldaláról erre következtetek.)

Szólok hát most hangosabban: Ennek hamarosan senki számára sem lesz jó vége, éppen ideje lenne észhez térni! Igenis, határozottan választani kell a kényelmes maszatolás és a felelős politizálás között. A sorsunkat nézve már régóta nem mindegy, hogy csak tetszőlegesen mazsolázgatunk a tennivalókban, csupán a saját ürülékünkben dagonyázunk, néha bosszankodva felröffenünk, és jól elmocskolódunk egymással az adok-kapok szintjén, vagy értelmesen felmérjük a helyzetünket, és tesszük amit kell. Valóban nem lesz kellemes feladat a kényes ügyeinkhez is hozzányúlni, de értsük meg végre, hogy nem ámíthatjuk magunkat továbbra is tétován, mert a potenciális veszély egyáltalán nem távoli, hanem mi már egyre fokozatosabban benne élünk. Pedig hát társadalmunk egy részének a tudatossága azért mégiscsak némi bizakodásra adhat okot ott, ahol megannyi szociális, kulturális és környezetvédő szervezet, társulás és egyéb összefogás áll ki elszántan a közösség nemes céljaiért.
Nos, a céljainkat illetően talán érdemes volna egy fontossági sorrendet kialakítani, mert ha az emberiség teljesen megszűnik békésnek és fenntarthatónak lenni, akkor hiábavaló volt minden mást óvni és vigyázni.

Ne higgyük tévesen azt, hogy a szakértők és a politikusok majd az összes problémánkat megoldják! Azért, mert vannak dolgok, amikben nekünk – minél többeknek – kell aktívan és támogatóan közreműködni. A közéleti ügyekben amúgy sem a puszta hit a megfelelő viszonyulás, hanem a pontos tájékozódás és a helyes cselekvés. Azaz ismerjük csak meg a problémákat, és nézzük meg, hogy mit sikerült megoldani és mit nem! Próbáljunk tudomást szerezni lehetőleg minden tényezőről és körülményről, és a naiv reménykedés helyett inkább azt kérdezni, hogy mi az, amit mi magunk is megtehetünk a társadalmunkért és a környezetünkért, `s ha úgy tetszik, önmagunkért! Máshogyan nem lehet se erkölcsi alapunk, se reális okunk arra, hogy bízzunk a jövőnkben, a létünkben.

Ezzel a facebook-oldallal és a hozzá tartozó vitacsoporttal egy olyan felületet szándékozok biztosítani, amellyel az „ügy” népszerűsítése mellett a politikai és gazdasági rendszereink működését kulturáltan „fejleszteni” tudjuk. Örülnék neki, ha sikerülne hasonló gondolkodású társakra találni, akikkel ezen a feladaton szorosan és hatékonyan együtt tudnék dolgozni. Sok elképzelésem van, amelyeket szeretnék megvitatni és részletesen kidolgozni, illetve nagyon érdekelnek másoknak a meglátásai is. Sajnos csak lassan és nehézkesen tudok írni, mert a fogalmazás nem az erősségem, és ez gondolom az írásaimban itt-ott jól visszatükröződik. Számomra azonban fontos, hogy az ügy haladjon, de kevésbé, hogy ezt mindenkor én „vezényeljem”. Szóval ha ez bárkit is érdekel, és látom benne az eltökélt szándékot, a szükséges tudást és az emberséges jellemet, akkor számíthat a teljes támogatásomra.
(Az oldal és az írásaim az alaptartalom megtartásával bármikor bővíthetők és formailag kijavíthatók.)
A fentebb leírtak értelmében arra szeretnék megkérni minden kedves oldal-látogatót, hogy a lehetősége szerint tegyen is a közös ügyünkért! Bár jól esnek a „kedvelések”, de nem ezek gyűjtése a cél, hanem a „követések” mellett sokkal hasznosabb a „megosztás” és persze az esetleges aktív részvétel. Nem kell mindjárt nagy dolgokra és komplett elméletekre gondolni, már egy apró észrevétellel is előrébb haladhatunk. Ha valaki olvasott, látott, hallott valami témába vágót, akkor azt bátran ossza meg velünk!

Aztán felőlem hagyhatjuk az egészet a francba, dőzsölve éldegélhetünk a hazug világunkban ameddig csak tudunk, és még jöhet egy elkeseredett, végső pánik. Mert ebben egészen biztos vagyok, hogy így fog történni. Látom ahogy a többség él, és pontosan tudom, hogy azok fognak majd a legjobban jajveszékelni, akik ma a legnagyobb kényelmükben úgy gondolják, hogy úgyis mindegy. De akkor már – nemsokára – késő lesz bármit is tenni. A természetben ugyanis nem létezik ki nem fizetett számla, teljesen mindegy, hogy milyen okból – tudatlanság, tévhit, lustaság vagy felelőtlenség – mulasztottunk.

hazugsag

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s